Saar brengt WOLFSVROUWEN met Anke Helsen!


In het Fakkelteater vanaf 28 mei.

ALS VROUWEN SAMEN IETS MOOIS MAKEN...
Samen met haar tante Nele Vandendriessche schreef Saar het script. Regisseur Colette Notenboom maakte er een bewerking van en het resultaat is WOLFSVROUWEN. Helaas moest Nele Vandendriessche omwille van gezondheidsredenen enkele weken geleden forfait geven om mee te spelen. Saar nam contact op met die andere straffe madam: actrice Anke Helsen. Zij zag dit verhaal en de genderproblematiek die op haar eigen manier de overhand neemt in twee verschillende generaties wel zitten als de rode draad van het stuk. Saar en Anke leerden elkaar bijna 12 jaar geleden kennen op de set van de VTM-serie SPOED. Ondertussen wordt er hard gewerkt om tegen de eerste try out met publiek op 11 mei in de Moonbeat in Mechelen een boeiend stuk op de planken  te zetten. Maar... eerst even dit:
HET VERHAAL
Rita en Dorien, twee vrouwen, twee generaties ontmoeten elkaar op een wel heel toevallige manier. Ze zijn mekaars tegenpolen. Rita probeert haar leven zin te geven door enkel in theorie te leven, theorieën die ze opdoet in workshops. Dorien kabbelt mee met de stroom en doet alles wat er van haar verwacht wordt. De oudere onderdanige vrouw tegenover het jonge gehoorzame naïeve meisje confronteren zich met elkaar. Zo komen ze erachter dat er heel wat overeenkomsten zijn in hun gebrek aan vitaliteit en durf, beiden vullen hun bestaan wachtend in. Het zijn simpele goedgelovige zielen, hongerig als een wolf. Geheel onverwacht groeit er een band tussen de twee vrouwen die hen het roer doet omgooien. Snuffelend, van zich af bijtend en wild vechtend ontkomen ze aan de beperkingen en valkuilen van de genderpatronen.Zo ontdekken ze dat ze zelf de sleutel van hun eigen leven in handen hebben. Gedaan met rommelen in de marge, stop met wachten, breaking the rules….We krijgen het verhaal over twee ontwortelde vrouwen in de vorm van een goed gedoseerde komedie met ware sitcom-allures.

EEN STERK VERHAAL KOMT NIET VANZELF...
Saar Vandendriessche raakte gefascineerd en geïnspireerd door het veelbesproken boek DE ONTEMBARE VROUW van de Jungiaanse psychoanalyticus Clarissa Pinkola Estés. “De mythe over de Wolfsvrouwen is één van de vrouwenverhalen die verwijst naar de natuurlijk verworven vrijheid van de vrouw, Estès noemt het haar Wilde zelf…” Saar Vandendriessche wist wat haar te schrijven stond… Geen lijdzaam toeziend vrouwelijk emancipatieverhaal, maar een duidelijke verwijzing naar de genderthematiek die nog vaak opspeelt in onze huidige westerse maatschappij, op een laagdrempelige wijze gebracht via een komedie. Het glazen plafond is maar één van de voorbeelden.


WIE ZIJN ZE WAT DOEN ZE...
Saar Vandendriessche is Licentiaat sociale en culturele agogiek. Daarna studeerde ze toneell aan De Kleine Academie en voegde ze daar nog 3 jaar Internationale TV-school aan toe. Het grote publiek kent Saar van haar presentatiewerk op TV. Eerst bij TMF, vrvolgens als omroepster bij VT4 en VRT. Zij presenteert ook Vlaanderen Vakantieland en is tevens reportagemaker. Haar meest recente acteerwerk in het theater was in DEN OORLOG met Janine Bisschops in regie van Peter Perceval. Daarnaast had ze flink wat gastrollen in Vlaamse TV-series als Kinderen van Dewindt, De wet van Milo, Zone Stad, Thuis... Bovendien speelde ze een hoofdrol als Inky in de laatste reeks van de Nederlandse succesreeks Costa.
Anke Helsen is al meer dan 35 jaar werkzaam als actrice. Zij speelde oa bij KNS, KJT, Blauwe Maandag Cie, Meir en Fakkelteater, Zuidpool, E A T, Korrekelder, Raamtheater, Boulevardtheater, Komedie Compagnie. Voor televisie vertolkte ze vele gastrollen in verschillende series maar ze is vooral bekend als 'Vanessa' in de serie Spoed. Ze speelt al 10 jaar de stoere stuurvrouw Stien Struis in de kinderserie Piet Piraat. Verder geeft ze haar stem aan vele personages in de vlaamse versies van film en tv series.
Colette Notenboom is regisseur/actrice/cabaretier/auteur. Ze studeerde aan de kleinkunstafdeling van Studio Herman Teirlinck. Won in 1999 het Leids Cabaret Festival samen met Eva De Roovere. Tot 2007  heeft ze getoerd in Nederland. Naast het cabaret maakte en speelde ze in een aantal theaterproducties. Door coachings van cabaretiers krijgt ze de smaak van het regisseren te pakken. Haar eerste regie ‘Fred’, won gelijk het Landjuweel 2007 en stond in 2008 op het Theaterfestival in Antwerpen. Meerdere regies volgen. (o.a. Soldier of Love van Veerle Malschaert, Kamps en Kamps 1; genomineerd voor Neerlands Hoop, Lennaert Maes; winnaar Leids Cabaret Festival  2011, Gilgamesj, Wintervuur 2012)

PRAKTISCHE INFORMATIE
WOLFSVROUWEN is een productie van Saar Vandendriessche
  • Tekst : Saar Vandendriessche en Anke Helsen
  • Bewerking : Colette Notenboom
  • Regie : Colette Notenboom
  • Data : première 28 mei – 29 mei – 30 mei om 20u30 - toernee in het volgend theaterseizoen
  • Locatie : Rode Zaal Fakkelteater (Hoogstraat 12)
  • Tickets: www.fakkelteater.be en 070 246 036 – Prijzen: 18 Euro
  • Try-outs op 11, 18 en 26 mei: Moonbeat te Mechelen – tickets via www.moonbeat.be en 015/638909 - Prijzen: 13 Euro